GRIZLY Švestky lyofilizované 50 g
Administrativní zařazení: Sušené jednodruhové ovoce
Složení: Lyofilizované švestky 100%
Země původu: Srbsko
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: Mrazem sušené švestky se vyrábí z celých, zralých, čerstvých tmavo modrých až fialových švestek. Strom, který plodí švestky, se nazývá slivoň švestka nebo taky švestka domácí. V Čechách se jí říká slíva, na Moravě trnka. Sušené švestky mají tmavě hnědou až černou barvu a obsahují především sacharidy ve formě glukózy a sacharózy. Jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a vlákninu. Také v nich kromě již zmiňovaných látek najdeme značné množství přírodního cukru sorbitolu, který ve střevech funguje podobně jako vláknina a za zmínku stojí i stopová látka bór, která se ve švestkách vyskytuje. I přes vysoký obsah sacharidů jsou švestky vhodné při redukční dietě díky obsahu pektinů, které zpomalují vstřebávání cukrů a zvyšují spalování tuků.
Lyofilizace je sušení hlubokým mražením za velmi nízkého tlaku. Lyofilizované ovoce si v maximální míře zachová svou původní texturu, vůni a všechny minerální látky a vitamíny, které jsou v ovoci obsaženy.
Použití: Lyofilizované švestky vyniknou v cereáliích v kombinaci s mlékem nebo jogurtem. Ochutí obyčejnou vodu, můžeme je přidat do limonády, zmrzliny, mražené drtě, sorbetů. Při pečení můžeme švestky přidat do kynutých, piškotových a odpalovaných těst. Při vaření jsou skvělé při výrobě přesnídávek, polev nebo želé.
Švestky sušené mrazem mají světle oranžovou barvu a zachovávají si chuť čerstvých švestek. Jsou bez jakýchkoliv přidaných umělých látek a krásně s nimi ozdobíte zdravý moučník.